ÁVK, Fí relé, ÉletVédelmi relé RCD, Differenciál relé…

Megannyi néven emlegetik ezt a kis őrszemet mely életünket hivatott védeni. Sajnos sokan nem is tudnak a létezéséről. S vannak bolondok akik szerint ez is csak egy újabb dolog amivel lehúzzák a villanyszerelők az embert. Igen tudjuk vannak szerencsések akikkel sosem történik baj, az mindig csak másokkal történik. Az okos ember viszont bebiztosítja magát értékeit és szeretteit.

Olyasmi ez mint a biztonsági öv az autókban. S ugyan úgy kötelező eleme minden új biztosíték táblának (elektromos elosztó berendezés).

A meglétével pl. mentesülhetünk a 6 évenkénti, vagy eladáskor kötelező VBF-től.

Működése

igen egyszerű, bár sokan a mai napig nem értik. Mivel nem galvanikus a működése. (értsd a relé ami kiold valójában nem része az áramkörnek)

Nem is untatnék senkit Kirchhoff I. törvényével. (akit érdekel itt olvashatja)

Magyarul minden aktív (a nulla is és a fázis is) vezető át megy egy tekercsen. amihez egy picurka elektromágnes van kötve.

Amikor a hálózat megfelelően működik akkor ugyan annyi áram megy előre amennyi vissza is. De ha szivárgás lép fel, (igen kb mint egy csőtörésnél) pl: szigetelés sérülés, akkor ez az egyensúly felborul és a vissza térő áram kevesebb lesz, mint az előre menő.

Ez az eltérő áram mennyiség jelentkezik az elektromágneses térben és azonnal feszültséget indukál a fent említett tekercsben. Ez a feszültség pedig működteti az elektromágnest. Ez behúz egy vaslapkát ami kibiztosítja az ÁVK reteszelő művét. Aminek hatásara leold. Többek közt ezért is kell rendszeresen tesztelni az ÁVK-at, hogy ez a finom kioldó szerkezet meg legyen mozgatva. (egyes olcsó típusokban a műanyag alkatrészek hajlamosak össze “tapadni”. elő fordul pl hogy a tesztgombra nem reagál elsőre, de a “nyelvecske” le föl kapcsolása után már flottul működik.)

Ennek az egész műveletnek amit fentebb leírtam 20-30 ms alatt kell végbe mennie. Vagyis a másodperc kb egy huszad része alatt.

Ezt az időt vizsgáljuk ÁVK méréskor egy célműszer segítségével. Tehát hogy mindenki értse nem a szivárgó áramot mérjük, (bár azt is kijelzi a műszer) hanem az időt) ezért nem alkalmas rá a Lidl-ben is kapható dugaljteszter, mert az nem mér időt. (az a készülék másra van kifejlesztve.)

Itt el van mutogatva a fentebb leírt működés.

Miért az idő?

No ez a legkönnyebb kérdés mindközül.

Kérlek azért mert a szívet védi ez a kis huncut (még mindig lehúzás?).

A Szív pedig másod percenként 1,5-3szor húzódik össze (normál pulzus) tehát egy harmad.

He lassabb lenne az ÁVK kioldása akkor hosszabb ideig folyhatna át az áram a testen és esetlegesen a szíven is. Ez pedig fibrillációt okozhat. Vagyis a szívünk össze vissza fog dobogni. Ezért elégtelenné válik a vérkeringés.

Ez azért tud elő fordulni mert a Szív saját (a testtől független) Áramkörrel rendelkezik. Az áramütéskor rajta áthaladó áram ezt felül írva mert a hálózati feszültség sokszorosa a Szív millivolt-jának.

Erre fejlesztették ki a tudósok a defibrillátort. Ennek fő feladata, hogy egyen áramot vezet át a Szíven és lenullázza (kisimítja) a fibrillációt. Innen a neve is.

A fibrilláció az ok amiért mindenképp mentőt kell hívni az áramütést szenvedett emberhez. Ez ugyanis azonnal nem észrevehető. Később pedig halált is okozhat.

Ezért is veszik komolyabban az orvosok az áramütést mint a szerelők. Mert alattomos tud lenni egy pitvar fibrilláció.

Ha mindent összevetünk nem is olyan drága egy 15 000 es Életvédelmi relé amivel megspórolunk minimum egy 48 órás EKG- s megfigyelést.